Skrollin Quake-esports-turnaus Assemblyilla

Skrolli-lehti näyttää viikonloppuna täyteen ladatulle messukeskukselle, miten ennen vanhaan pelattiin

Tietokonefestivaali Assemblyilla pelataan tänä vuonna hieman erilainen esports-turnaus, kun tietokonekulttuurin erikoislehti Skrolli rakentaa paikalle 1990-luvun lopun tapaan Pentium-tietokoneista, rullahiiristä ja kuvaputkinäytöistä turnauspisteen, jossa pelaajat pääsevät mittelemään taitojaan retrotyylillä.

Turnauspelinä nähdään tietysti aikansa kunkku, Quake. Skrollin Quake-turnaus pelattiin Assemblyillä jo viime vuonna pienimuotoisesti. Suuren suosion vuoksi tänä vuonna nähdään Quaken epävirallinen SM-turnaus entistä isompana uudella Skrolli-lavalla. Turnausta on nyt tukemassa myös Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ry.

”Quakella on tärkeä osa Assemblyjen historiassa ja siksi valitsimme sen turnauspeliksi. Takavuosina demokilpailujen alkaessa tuli aina sammuttaa lanipaikkojen tietokoneista näytöt ja äänet, etteivät ne häiritse demoesityksiä. Valkokankaalla luki ohjeistuksena ’Kill all audio and lights.’ Silti osa jatkoi pelaamista”, kertoo turnauksen pääjärjestäjä, Skrollin Toni Kuokkanen.

”Niinpä konepaikoilta ja katsomoista alkoi kuulua ’Quaket **ttuun’ -huutoja, jotta pelaajat sammuttaisivat ruutunsa ja demot pääsisivät alkamaan. Sitä on huudeltu viime vuosiin asti, vaikka aika harva siellä Quakea pelaa – eikä näyttöjäkään tarvitse enää sammutella”, Toni muistelee.

Skrollin Quake SM -turnauksen karsinnat pelataan Assembly Summer 2019 -tapahtumassa Helsingissä Skrolli-lavalla torstaina 1.8.2019 ja perjantaina 2.8. Lauantaina 3.8. klo 14-16 Skrolli-lavalla nähdään semifinaalit. Finaalirutistus pelataan samaisella lavalla klo 18-20. Finaalin hostaa livenä paikan päältä suosittu esports-juontaja Teemu ”Wabbit” Hiilinen.

Palkinnon tuoreelle mestarille ojentaa lajiliiton SEULin puheenjohtaja Joonas Kapiainen, joten turnaus on todellakin huomioitu arvoisellaan tavalla.

Semifinaaleja ja finaalia voi seurata myös Twitch-suoratoistopalvelusta osoitteesta: twitch.tv/skrollilehti. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Skrollin Quake SM -turnauksesta osoitteessa: skrolli.fi/quake.

Skrolli-lavan ohjelma

Assemblyjen Skrolli-lavalla nähdään muutakin ohjelmaa, muun muassa TV:stä tuttu hakkeri Iiro Uusitalo. Iiro on suomalainen tietoturva-alan asiantuntija, joka on tullut tunnetuksi valkohattuhakkeroinneistaan (mm. Tesla, Ticketmaster).

Attack of the Mutant Camels -pelisarjastaan tunnettu brittiläinen pelikehittäjälegenda Jeff Minter esiintyy Skrolli-lavalla peräti kahdesti. Skrolli-lavan koko ohjelma löytyy osoitteesta: skrolli.fi/assembly.

Skrolli on vuodesta 2012 alkaen julkaistu suomalainen tietokonekulttuurin erikoislehti, joka on suunnattu tee-se-itse-tekijälle, koodaajalle, elektroniikan rakentelijalle, pelaajalle – uuden ja vanhan tietokonekulttuurin ystävälle.

Quake on id Softwaren vuonna 1996 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Quake oli ensimmäisiä ensimmäisen persoonan ammuntapelejä, joissa maailma koostui lähes täysin kolmiulotteisista objekteista. QuakeWorld, jota Skrollinkin turnaus käyttää, on alkuperäiseen peliin julkaistu päivitys, joka parantaa moninpeliominaisuuksia. Quake ja sen jatko-osat ovat myyneet yhteensä yli neljä miljoonaa kappaletta.