Skrolli-tilauksen uusiminen

On taas se aika vuodesta, kun Skrollin toimitukseen tulvii kysymyksiä siitä, jatkuuko Skrollin tilaus automaattisesti.

Lyhyt vastaus: Ei jatku, paitsi jos saat vanhana tilaajana sähköpostilaskun ja maksat sen ajoissa – tai jos kyseessä on erityinen paketti, kuten 2017:n loppuvuoden + 2018-vuosikerran tilaus. Normaalisti vuoden 2017 tilaukset päättyvät kalenterivuoden 2017 viimeiseen numeroon, kuten aina. Toimi seuraavasti varmistaakseksi ensi vuoden tilaus!

Skrollin kalenterivuodelle 2018 saa kahdella tavalla:

  1. Tekemällä uuden tilauksen osoitteessa tilaaskrolli.fi. Tämän voi tehdä vaikka heti, jos haluaa.
     
  2. Tai maksamalla alkuvuodesta 2018 edellisen vuoden tilaajien sähköpostiin lähetettävän ”laskun”. Lasku lainausmerkeissä, koska maksaminen ei ole pakollista – maksamaton tilaus vain katsotaan päättyneeksi. Joskus olemme muistuttaneet myös paperipostilla, mutta tästä ei ole vielä tehty päätöksiä.

Jos olet epävarma, oletko jo tilannut seuraavalle vuodelle, voit aina kysyä tilauksesi tilanteesta sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@skrolli.fi. Jos alkuvuoden ”laskua” ei kuulu ja haluat jatkaa, tarkista roskapostisi, kysy asiakaspalvelusta tai tee yksinkertaisesti uusi tilaus osoitteessa tilaaskrolli.fi.

Skrolli 2018.1 ilmestyy maaliskuun puolivälissä, joten kannattaa toimia hyvissä ajoin ennen sitä. Kiitos tilauksesta!

Pidempi vastaus

Yleensä aikakauslehdet noudattavat juoksevaa kestotilausta, jossa tilauksen kesto lasketaan tilaushetkestä ja jatkuu siitä automaattisesti esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden jaksoissa laskulla. Skrolli on tässä(kin) erilainen nuori. Skrolli-tilaukset jaksotetaan kalenterivuoden mukaan, eikä tilauksen jatko ole sitova, joten tilausta ei tarvitse erikseen perua – se vain päättyy, jos seuraavaa vuotta ei tilata ja makseta. Miksi näin?

Skrolli on luonteeltaan vähän mahdoton projekti. Tuotamme vuodessa noin 320 glossy-painettua, tasokasta värisivua, ammattimaisella, mutta epäkaupallisella sisällöllä. Maksettuja mainoksia on vain muutama, useissa numeroissamme yksi ainoa. Kaikki tämä plusmiinus parin tuhannen tilaajan yleisölle, hassulla muutaman kympin hinnalla. 2016.1-numeron paperitilaajia oli painohetkellä 1422 ja uusimmalla 2017.4:llä 2310. Laitamme vieläpä vanhat lehdet ilmaiseksi jakoon pdf:nä. Kääk!

Tähän toimintaan ei normaali mediatalomatematiikka pure. Skrollia julkaiseekin rekisteröity yhdistys Skrolli ry ja lehteä tehdään pääosin vapaaehtoisvoimin. Myös tilausjärjestelymme on räätälöity tähän. Kun lehteä toimitetaan kalenterivuosittain, toimituksen ja yhdistyksen toiminta voidaan jäsentää vuoden mittaisiksi projekteiksi, mikä on tärkeää, kun tekijät lupaavat aikaansa pitkälti vapaaehtoisperiaatteella. Tilaukset menevät samassa rytmissä kuin lehteä tehdään.

Toisekseen jokainen laskulla toimivassa kuluttajakaupassa tietää, että laskuja jäisi maksamatta ja niitä jouduttaisiin penäämään. Skrollin budjetille ja talkoohenkilökunnalle tämä olisi epäilemättä väärä ajankäytön kohde. On katsottu paremmaksi keskittää rajalliset voimavarat lehden tekoon. Työrauha saavutetaan, kun tilaukset maksetaan etukäteen. Jos ei maksa, ei ole tilaustakaan, ja asia voidaan huomioida painosmäärissä. Lehden tekemistä voidaan näin budjetoida kalenterivuoden matkalle.

Siitäkin huolimatta, että Skrollin tilaus on sidottu kalenterivuoteen, sitä voi toki yleensä tilata ympäri vuoden, koska painamme tietyn määrän lehtiä myös jälkimyyntiin – esimerkiksi Skrolli 2017.4:n painos on 2700 kpl. Tällöin tarjolla olevan paketin mukaiset, mahdollisesti jo julkaistut lehdet tulevat uudelle tilaajalle takautuvasti. Tilauspaketit ja hinnat saattavat toki vuoden aikana muuttua esimerkiksi saatavuuden mukaan.

Nyt joulukuussa alkaa olla viimeiset hetket tilata Skrolli alempaan hintaan: 35 euroa vuosikerta 2018 tai 45 euroa vuosikerta 2018 + vuoden 2017 kaksi viimeistä numeroa. Ensi vuoden puolella hinnat todennäköisesti hieman nousevat. Tilaukset osoitteessa tilaaskrolli.fi.

Toivotamme uudet ja vanhat tilaajat tervetulleiksi Skrolli-vuodelle 2018!

Janne Sirén
Digipäällikkö, Skrolli