Ensitunnelmat THEC64-retrokoneesta

Leipälaatikon paluu

Skrolli kokeili tuoreeltaan Commodore 64:n täysikokoista retrouusintaa.

Teksti ja kuvat: Janne Sirén

Kun Commodore 64 -kotitietokoneen (1982) retrotulkinta THEC64, alkujaan THE64, julkistettiin joukkorahoitukseen vuonna 2016, visiona oli kaksi retrokonetta: Commodore 64 -pelejä pelaava käsikonsoli sekä toimivalla näppäimistöllä varustettu pöytäkone. Lopulta projektista muovautui näiden välimuotona televisioon kytkettävä THEC64 Mini -pikkukonsoli, jonka näppäimistö oli pelkkä koriste. Mini julkaistiin vuonna 2018 (ks. Skrolli 2018.2, lataa maksuton pdf-lehti).

Unelma toimivasta näppäimistöstä jäi kuitenkin elämään, sillä THEC64 Mini keräsi kohtuullista kaupallista menestystä ja sille lupailtiin jatkoa. Täysikokoista Commodore 64 -tietokonetta – sitä alkuperäistä ”leipälaatikkomallia” – vastaava THEC64 ilmestyikin lopulta viime viikonloppuna.

Yllättävän hyvä

Ensivaikutelmaltaan THEC64 onnistuu olemaan jotenkin vanhemman ja patinoituneemman oloinen kuin pikkuveljensä, mikä on tässä tapauksessa hyvä asia. Tarkempi vertailu jää tuonnemmaksi, mutta näppäimistön sopivan pehmoinen vaste yllättää myös positiivisesti. Tässä tapauksessa vanha ja pehmeä ovat hyviä sanoja. Täytyy myöntää, että pelkäsin jotain pahempaa.

Fuskauksen huomaa toki pienistä yksityiskohdista: Commodore-logolisenssiä ei ole vieläkään, joten THEC64-teksti korvaa tutut kananhuulilogot. Ja se Shift Lock -näppäin, jota tietenkin ensimmäisenä piti kokeilla, ei lukittaudu alas. Lukittavia näppäimiä kun ei valtavirtanäppäimistövalmistajilta ole enää viime aikoina löytynyt. Mutta kokonaisuutena tämä on yllättävän hyvä.

Myyntipakkaus on viimeistelty lisäämällä mukaan USB-virtalähde, joka testiyksilössämme oli brittimallia (tavallinen Skross World to Europe -pistokesovitin Clas Ohlsonilta ratkaisi töpselin). THEC64 Minin tapaan mukana on myös micro-USB-virtakaapeli ja HDMI-kaapeli. Ohjelmistopuolella tutun, joskin päivitetyn C64-pelivalikoiman (sanokaa Epyx Games kun haluatte hyvää) lisäksi uusi VIC-20-tila parilla pelillä tuo pikantin lisämahdollisuuden.

Iloinen tikku

Toimivan näppäimistön ohella toinen merkittävä parannus löytyy peliohjaimesta, jollaisia myyntipakkaukseen kuuluu edelleen yksi – lisää myydään varusteena. Peliohjain on nimittäin saanut kauan kaivatut mikrokytkimet sisäänsä. Ilotikku kytkeytyy entiseen tapaan USB-porttiin eli klassisia Atari-peliohjainportteja ei sentään ole ruuvattu mukaan.

Mikrokytkimet ovat merkittävä ja odotetusti toimiva parannus peliohjaimeen. THEC64:ään on myös lisätty kaksi USB-porttia, joten portteja on nyt yhteensä neljä – yksi koneen takana ja kolme kyljessä. Peliohjaimessa on edelleen THEC64 Minin tapaan lisänäppäimet pelien lisätoimintoja varten, vaikka näppäimistöäkin voi nyt käyttää.

Mikäli tykkää THEC64 Minin peliohjaimen quickshotmaisesta ”letkutuntumasta”, laitteiden ohjaimet toimivat myös ristiin.

Parempi näin

Mielestäni kuusnelonen ei toiminut edellisenä miniversiona yhtä hyvin kuin Nintendon minikonsoliesikuvat. Syy on yksinkertainen: Nintendon minikonsoleita pelataan pääosin alkuperäistä vastaavilla ohjaimilla ja kutistettu replikakonsoli on vain horisontissa siintävä koriste, jolla on virtanäppäimen rooli. Nintendon minikokemus on autenttinen.

Kuusnelosta sen sijaan pelattiin aikanaan lähinnä sekä yksinappisella peliohjaimella että näppäimistöllä. Tämän korvikkeeksi pelkkä THEC64 Minin moninäppäin-joystick tai ulkoisen näppäimistön käyttö on tuntunut vieraalta. Ensifiiliksenä THEC64 vaikuttaakin olennaisesti THEC64 Miniä autenttisemmalta kokemukselta – ollen silti yhtä helppo.

Eikä se tunnu vievän liikaa tilaakaan. Alkuperäisen kuusnelosen kanssa tilaa veivätkin ennen kaikkea raskaat levyasemat, virtalähteet ja putkinäytöt paksuine johtoineen – itse kone oli ja on varsin kompakti. Kepoisen THEC64-patukan voi melkein tunkea sohvatyynyjen väliin tai ainakin helposti heittää kirjahyllyn päälle, kun sitä ei käytetä.

Suomen, Pohjoismaiden ja monen muun Euroopan maan THEC64-julkaisupäivä on kuulemma 21.1.2020 (ks. jälleenmyyjät), mutta hätäisemmät voivat tilata kapistuksen Amazon.co.uk:sta.


Joko olet tilannut Skrolli-lehden? Vielä hetken ehdit tilata vuosikerran 2019, ennätykselliset 376 paperi- tai digisivua (4 numeroa) tietokonekulttuuria. Myös ensi vuoden Skrolli-vuosikerta 2020 on nyt tilattavissa Skrolli-kaupassa. Lisäksi tarjoamme rajoitetun ajan Skrolli-lehden uusimman numeron 2019.4 iOS/Android-digilehden ilmaiseksi!