Tulossa: ZX Spectrum Next

Teksti: Janne Sirén
Kuvat: specnext.com, theproductdesigners.com, Wikimedia Commons

Kerroimme Skrollin numerossa 2018.1 uustuotetusta Commodore 64 Reloadedista ja mainitsimme myös FPGA-pohjaisen Ultimate-64-uuskuusnelosen. ZX Spectrum (1982) ei ollut koskaan niin suosittu kuin kuusnelonen meillä eikä maailmallakaan, mutta etenkin Briteissä sillä oli suuri ja uskollinen seuraajakunta, joka ei ole hylännyt Speccyä vieläkään. Kuten Ultimate-64 kuusnelospuolella, ZX Spectrum Next tähtää FPGA-pohjaiseen ja täysin yhteensopivaan uudelleentoteutukseen ZX Spectrumista, johon on samalla leivottu viimeisten vuosi(kymment)en harrastelijapiirien kehittämät parannukset.

Alkuperäisiä piirejä ZX Spectrum Nextin sisältä ei löydy, mutta FPGA-tekniikka muodostuu ohjelmallisista mikropiireistä, joten se on kuitenkin autenttisempi ratkaisu kuin emulaattorit. ZX Spectrum Nextin emolevy sopii vanhaan ZX Spectrum -koteloon – kunhan ei pelkää porata ja sahata reikiä – ja ensimmäiset käyttäjät saivat omansa joulukuussa Kickstarter-kampanjan jälkeen. Todellisen kohinan arvoiseksi projekti on kuitenkin muuttumassa (toivottavasti) lähiaikoina, kun ZX Spectrum Next -kotelot valmistuvat ja kone tulee myyntiin kokonaisena…

Alkuperäinen ZX Spectrum 48K. (Kuva: Bill Bertram/Wikimedia Commons)

Ennen kuin dumaatte ZX Spectrum Nextin uuden ulkonäön, sanoisin sen olevan Skrollin virallisen hyväksyntähylkeen arvoinen: ZX Spectrum Nextin uuden kotelon on suunnitellut Rick Dickinson, alkuperäisellä Sinclairilla työskennellyt teollinen muotoilija, joka on muun muassa alkuperäisen Sinclair ZX81:n, ZX Spectrumin ja Sinclair QL:n takana. Vuosina 2014-2015 Dickinson visioi miltä ZX Spectrum näyttäisi tänään – mistä Spectrum Next sai ulkonäkönsä. Kohtalo heitti mukaan vielä reilun ripauksen tunnetta, kun reilu kuusikymppinen Dickinson siirtyi ajasta ikuisuuteen 24.4.2018. Pian ilmestyvä ZX Spectrum Next jäänee hänen viimeiseksi markkinoille tulevaksi julkaisukseen.

Rick Dickinson silloin ja sittemmin. (Kuva: theproductdesigners.com/rickcondolences)

Kuuluisasti – vai pitäisikö sanoa surullisenkuuluisasti – ZX Spectrumissa Dickinson tiimeineen korvasi perinteisen näppäimistön sadat liikkuvat osat kuminäppäimistöllä, jossa oli vain muutama liikkuva osa. ZX Spectrum Next ei vaikuttaisi olevan pekkaa pahempi, sillä siihenkin Dickinson valitsi hieman ristiriitaisia tunteita herättävän, joskin modernin ratkaisun: niin sanotun perhosnäppäimistön (butterfly keyboard). ZX Spectrumin alkuperäistä kumista näppäimistöä moitittiin jumiin jääneistä painalluksista ja samassa hengessä perhosnäppäimistöt ovat olleet viime vuodet otsikoissa Applen kannettavissa – jumiutuneista nappuloistaan… Mutta hyvältä se näyttää!

Toinen Dickinsonin muotoilema Sinclair-malli, Quantum Leap eli QL (1984) on selvästi myös toiminut Spectrum Nextin inspiraationa… (Kuva: Ewx/Wikimedia Commons)

…sekä tietenkin ZX Spectrum 128 (1985) ja muut QL:n tyylisuuntaa seuranneet mallit. (Kuva: Bill Bertram/Wikimedia Commons)

ZX Spectrum Next on varsin jännä laite myös sisältä. Vakionakin se sisältää 7 MHz:n kiihdyttimen ZX Spectrumille ja vanha 16 – 128 kilotavun muisti on kasvatettu megatavuun (laajennettavissa 2 Mt). Jos haluaa vieläkin lisää kapasiteettia, sen kiihdytinporttiin voi kytkeä Raspberry Pi’n 1+ GHz:n turboksi ja 512+ Mt:n muistilaajennukseksi. Raspberry Pi’n prosessoria suunnitellaan käytettävän eräänlaisena rinnakkaissuorittimena – Amiga-käyttäjät vertaisivat ehkä PowerUpiin tai WarpOS:ään. Emolevyllä on paikat myös paristokellolle ja WLAN-moduulille, jotka voi halutessaan juottaa paikoilleen… ja saapa sinne jopa sisäisen kaiuttimen, jos oikein autenttiseksi haluaa heittäytyä.

ZX Spectrum Next

Etenkin liitäntäpuolta on tuotu nykyaikaan. Kerroimme Skrollin numerossa 2017.4 millaisia rautamuutoksia vaatii kytkeä vanha Spectrum moderniin televisioon edes välttävästi, eikä lopputulos silloinkaan ole nykymittapuulla täysin mairitteleva. ZX Spectrum Next korjaa tämän tarjoamalla HDMI- ja VGA/RGB-liittimet. Mukana on myös peliohjainportti, PS/2-hiiriportti ja SD-muistikorttipaikka. Alkuperäisiä lisälaitteitakaan ei ole unohdettu: koneessa on ääniportit kasettiaseman kytkentään sekä alkuperäinen laajennusliitin.

Dickinsonin perhe on julkaissut muistosivun, jonne voi käydä jättämässä terveisensä. Lisäisimme tähän, että paras muisto on miehen kädenjälki käytössä. Jos kiinnostuit, Kickstarter-kampanja ja tuotteen tiedot löytyvät myös alta:

ZX Spectrum Next