Miljoonaluokan videopeliturnaus – The International

Artikkeli on julkaistu myös Skrollin numerossa 2016.3.

Yleisö huutaa innoissaan, koko Seattlen Benaroya Hallin konserttiareena tärisee, katsomo on noussut seisomaan, huudoksi muuttunut selostus kaikuaa ympäri tilaa, ja areenan etuosassa sijaitsevalla valtavalla näytöllä näkyy… kuvaa videopelistä?

Mistä oikein on kyse?

Valven luoma Dota 2 on yksi maailman pelatuimpia eSports-pelejä. Se on tiimipohjainen reaaliaikastrategia, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta usutetaan toisiaan vastaan. Jokainen pelaaja valitsee yhden hahmon pelin tarjoamasta yli sadasta vaihtoehdosta ja taistelee tiiminsä kanssa kunnes vastustajan tukikohta tuhoutuu.

Dota-lyhenne tulee sanoista Defense of The Ancients, ancientsin viitatessa kartan molemmin puolin sijaitseviin tukikohtiin. Dota sai alkunsa Warcraft 3 -pelin modina, jonka ensimmäinen versio ilmestyi jo vuonna 2002. Peli saavutti nopeasti suuren suosion, ja sitä pidetäänkin niin kutsutun MOBA-genren pioneerinä. MOBA on lyhenne sanoista Multiplayer Online Battle Arena.

Vuonna 2009 muun muassa Half-Life-pelisarjastaa tuttu Valve palkkasi Dota-modin pääkehittäjän, ja Dota 2:n kehitys alkoi. Pelin valtava valikoima pelattavia hahmoja tarjoaa lähes rajattoman määrän mahdollisia yhdistelmiä, ja sen syvyys ja monipuolisuus vaativat pelaajalta kattavaa pelin mekaniikoiden osaamista. Vaikka Dotaa pelataan aina samalla kentällä, ei yksikään ottelu ole ikinä samanlainen, ja juuri pelin tarjoamat rajattomat mahdollisuudet erilaisille taktiikoille ovat varmasti tärkeimpiä tekijöitä Dotan menestyksessä.

Mainitussa Benaroya Hallissa oli käynnissä kolmas vuosittainen The International -dotaturnaus, joka viettää jo kuusivuotissyntymäpäiväänsä. Ensimmäinen turnaus pidettiin vuonna 2011 Kölnissä järjestetyllä Gamescom-pelimessuilla, ja se herätti paljon huomiota valtavalla 1,6 miljoonan dollarin palkintopotillaan. Valve järjesti ensimmäisen Internationalin esitelläkseen uutta Dota 2-peliään maailmalle, ja suuri palkinto houkuttelikin mukaan ammattilaispelaajia kaikkialta maailmasta.

theinternational6_valve_dota_001

Toverimme idästä

Ensimmäisen Internationalin hienoimpia tarinoita on varmasti virolaisesta, venäläisestä ja kolmesta ukrainalaisesta pelaajasta koostuneen Natus Vincere -joukkueen voitto. Ensimmäisessä Internationalissa pelätyimpiä vastustajia olivat kiinalaiset joukkueet. Kiinalainen dotanpelaaminen oli tyyliltään hyvin hillittyä, strategista ja laskelmoitua. Sikäläiset joukkueet tunnettiin kyvystään kylmäverisesti kuristaa elämänilo vastustajistaan pelaamalla lähes virheettömästi, toteuttaen pelisuunnitelmansa uskomattomalla tarkkuudella ja armottomasti.

Turnauksen voittajajoukkue Natus Vincere taas tunnettiin railakkaasta ja toiminnantäyteisestä ”venäjädotastaan”, joka pelityylinä selittyi suurin piirtein tauottomaksi alkupelirähinäksi, jossa liikutaan yhdessä koko tiimillä ja pyritään voittamaan peli aikaisin. Suurin osa pitkän pelin strategioihin tottuneista kiinalaisista joukkueista ei osannut odottaa Natus Vinceren pelotonta ja aggressiivista pelityyliä, ja joukkue voittikin turnauksen pelätyimmät vastustajat toinen toisensa jälkeen.

Natus Vinceressä pelasi myös yksi maailman tunnetuimmista dotatähdistä, ukrainalainen Danil ”Dendi” Ishutin, josta tuli monien Dotaa seuraavien suosikkipelaaja. Dendi tunnetaan luovasta pelityylistään ja hauskoista kommelluksistaan kameroiden edessä. Dendin elämä muuttui varmasti miljoonan dollarin palkinnon jälkeen, ja hän on edelleen yksi suosituimmista dotapelaajista.

theinternational6_valve_dota_002

Kiinalaisten kosto

Vuonna 2012 International järjestettiin toisen kerran, tällä kertaa Seattlessa, jossa myös Valven päämaja sijaitsee. 1,6 miljoonan dollarin palkintopotin voitti malesialaisvahvisteinen, pääosin kiinalainen tiimi Invictus Gaming (IG). Invictus Gaming  oli toisen kiinalaisen joukkueen, LGD:n, kanssa turnauksen ehdottomia ennakkosuosikkeja, ja veikin voiton odotetusti kotiin.

Joukkueen ainoa ei-kiinalainen pelaaja oli malesialainen Wong ”ChuaN” Hock Chuan, jonka tarina on varsin inspiroiva. ChuaN harrasti ennen dotauraansa koripalloa, mutta loukkasi jalkansa pelatessaan. Toipilaana hän aloitti Dotan pelaamisen, ja niinpä kaiken tämän jälkeen hänestä tuli Dotan maailmanmestari. Mies sinnitteli vastoinkäymistensä läpi ja hänellä on paljon aasialaisia faneja, ehkä juuri sisukkuutensa takia. Finaalissa IG pelasi ensimmäisen Internationalin voittaja Natus Vincereä vastaan.

Finaalipelit olivat mahtavaa katsottavaa, ja niissä tapahtui paljon hienoja taisteluja. Voittajajoukkue sai jälleen miljoona dollaria, mutta ehkä rahaa tärkeämpää saattoi olla voiton tuoma kunnia. International on vuoden suurin turnaus, ja sen voittaminen on uskomaton suoritus, joka vaatii valtavasti sinnikkyyttä, omistautumista ja tiimityötä.

theinternational6_valve_dota_003tnc

Joukkorahoitettuja unelmia

Vuonna 2013 Valve muutti kolmannen Internationalin palkintopotin keräämistapaa. Aiemmissa turnauksissa palkintorahat olivat tulleet kokonaan Valven omasta taskusta, mutta tällä kertaa yhtiö tarjosi pelin pelaajille mahdollisuuden vaikuttaa pottiin. Pelaajat pystyivät käyttämään oikeaa rahaa tehdäkseen pelihahmostaan hienomman näköisen ostamalla lempihahmolleen esimerkiksi uuden virtuaalisen haarniskan tai aseen.

Digitaalisten esineiden hinnasta neljäsosa lisättiin turnauksen palkintorahoihin, ja potti lähes tuplaantui. Valven asettama 1,6 miljoonan dollarin potti kasvoi vielä 1,3 miljoonalla, eli rahaa kertyi yhteensä 2,8 miljoonaa dollaria. Valve oli tajunnut, miten paljon rahaa ihmiset viitsivät käyttää näyttääkseen tyylikkäämmältä tai rikkaammalta kuin vastustajansa, ja maailman suurimpien eSport-palkintopottien resepti oli löytynyt. Statussymbolit toimivat videopeleissäkin.

theinternational6_valve_dota_004

Jokainen sekunti merkitsee

Sattumoisin turnauksen voitti toisesta rakkaasta naapurimaastamme kotoisin oleva tiimi, tällä kertaa lännestä. Ruotsalainen Alliance pisti vihdoin Pohjois-Euroopankin dotakartalle. Alliancen voitto oli todella jännittävää katsottavaa pelaajan näkökulmasta, sillä he loivat tiensä turnauksen läpi täydellisyyteen hiotulla omalaatuisella pelitaktiikallaan, jota kutsuttiin lempinimellä ”rottadota”.

Taktiikka sai nimensä tavasta, jolla Alliance meni neljällä viidestä tiiminsä hahmosta taistelemaan toista tiimiä vastaan toisella puolella kenttää, ja yhdellä hahmolla hajottamaan vastustajan tukikohtaa. Tätä yhtä hahmoa kutsuttiin usein lempinimellä ”rotta”, sillä strategiaa vastaan pelaaminen oli melko vaikeaa sekä ärsyttävää, aivan kuten rotankaltaisten tuholaisten hävittäminen oikeassa elämässä.

Kun nitistät yhden hahmon, ”rotan”, jonka Alliance laittoi puskemaan tukikohtaasi kohti toisella puolella pelikenttää, niin loput neljä hahmoa puskivatkin tukikohtaasi kohti kentän toisella puolella. Sama toimi myös toisin päin, saatoit voittaa tiimitaistelun Alliancen neljää muuta hahmoa vastaan, mutta samaan aikaan rotta oli jo yksinään tehnyt tukikohdassasi paljon vahinkoa.

Alliancesta tunnetuimmaksi pelaajaksi nousikin turnauksen aikana Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg, joka pelasi Alliancen rottaroolia ja suoriutui koko turnauksen ajan lähes täydellisesti, omaten tärkeän roolin Alliancen voittotaktiikassa.

Finaalipelissä Alliancea vastaan pelasi legendaarisen statuksen saavuttanut Natus Vincere, joka oli jo kolmannessa International-finaalissaan. Pelin viimeisistä hetkistä tuli ikonisimpia hetkiä koko Dotan historiassa. Voitto meni Alliancelle hyvinkin täpärästi, ja kyse oli vain millisekunneista.

Alliancen pelaaja sai toisella puolella pelikenttää juuri ja juuri keskeytettyä kahden Natus Vinceren hahmon teleportaatioloitsut, eikä Natus Vincere pystynyt puolustamaan tukikohtaansa kolmella hahmolla neljää vastaan. Alliance sai tuhottua Natus Vinceren tukikohdan ja voitti turnauksen todella täpärällä mutta vaikuttavalla suorituksella.

Natus Vincere vastaan Alliance-ottelu saikin nimen El Classico, ja nimi tulee usein vielä nykyäänkin esille, kun kyseiset joukkueet pelaavat vastakkain.

theinternational6_valve_dota_005teamkaci

Ei enää pelkkä harrastus

Vuonna 2014 järjestetyssä neljännessä Internationalissa oli käytössä sama palkintorahojen keräystaktiikka, ja tällä kertaa palkintopotti kipusi taivaisiin, kokonaiseen 11 miljoonaan dollariin. Pelistä oli tullut oikeasti iso juttu, ja allekirjoittanutkin tajusi e-urheilun tekevän voimalla tuloaan myös valtavirran tietoon.

Toki aiemmin oli ollut olemassa muun muassa Starcraft-skene, mutta se oli valtavirtaa lähinnä Etelä-Koreassa, jossa sitä tosin lähetettiin jopa televisiosta. Dotaa sen sijaan pelattiin vahvasti kaikkialla maailmassa, ja oli selvää, että peli oli tullut jäädäkseen.

Myös Dotan ilmaispelimalli vaikutti varmasti pelin suosioon, sillä pelaamaan pääsi ilmaiseksi. Pelin maksullinen sisältö muuttaa hahmoja vain kosmeettisesti, ja kun kaikki pelin hahmot ovat saatavilla ilmaiseksi, ei Dotassa voi ostaa tietään voittoon.

Voittajajoukkueen viiden miljoonan dollarin potista riittää kulujen ja verojenjälkeen riittoisasti viidelle pelaajallekin jaettuna, joten kova kilpailu on myös yrittämisen arvoista.

Dota 2 oli todistanut arvonsa e-urheilulajina ja pelin turnausvoitoilla pystyi jo tekemään tarpeeksi luotettavasti rahaa elämiseen. Pelaajanuran aloittaminen ei ollut enää yhtä iso riski kuin ennen, vaikka se täyttä omistautumista ja sinnikkyyttä silti vaatikin.

theinternational6_valve_dota_006

Crouching Tiger, Hidden Newbee

Neljännen Internationalin voitti kiinalainen Newbee, jonka pelaajista tuli ensimmäistä kertaa yhden turnauksen miljonäärejä. Newbee hallitsi turnauksessa vallinneen alkupelin joukkuepelityylin moitteettomasti, ja putsasi myös lopputurnauksen todella tehokkaasti.

Finaalit toivatkin esille ristiriitaisia mielipiteitä, sillä Newbee oli voittanut kaikki finaalipelit niin nopeasti ja armottomasti, että peleissä ei ollut paljoa katseltavaa. Kuvittele keskimäärin neljäkymmentä minuuttia kestävien, melko tasaisten ja jännittävien otteluiden sijaan noin kahdenkymmen minuutin pituisia yksipuolisia turpasaunoja joissa Newbee sai vastustajatiimi Vici Gamingin joka kerta luovuttamaan todella aikaisin, vain muutaman joukkuetaistelun jälkeen. Ei kukaan meistä varmasti haluaisi katsoa jalkapallo-otteluakaan kulmakunnan amatöörijoukkueen ja liigakärjen välillä.

Tosin on pakko mainita, että Vici Gamingia ei sinänsä voida pitää amatöörijoukkueena, sillä se oli yksi parhaista joukkueista koko maailmassa. Newbee vain yksinkertaisesti pelasi turnauksessa aivan omalla tasollaan ja sai finaalissa vastustajansa näyttämään aloittelijoilta.

Newbee oli muutenkin yllättävä voittaja, sillä joukkue oli perustettu vasta alkuvuodesta 2014, ei edes vuotta ennen pääsyään ensimmäiseen Internationaliinsa. Joukkue tuli niin sanotusti puskista, mutta onnistui voittamaan koko turnauksen, josta he ansaitsevat suurta kunnioitusta.

 theinternational6_valve_dota_007dc

Torilla tavataan

Vuonna 2015 viidenteen Internationaliin oli tuloillaan myös suomalaisväriä. Täysin suomalaisista pelaajista koostuva joukkue nimeltä 4 Anchors + Sea Captain. Fnatic-joukkueessa ennen pelanneen Kalle ”Trixi” Saarisen luotsaama Suomen dotaparhaimmistosta koostunut joukkue tippui kuitenkin harmillisesti jo karsinnoissa, eikä päässyt kilpailemaan palkintorahoista.

Monien suomalaisten dotafanien onneksi turnauksessa pelasi kuitenkin yksi suomalainenkin, nimittäin Jesse ”Jerax” Vainikka, joka oli tehnyt yllättävän liikkeen ja siirtynyt ennen turnausta Etelä-Koreaan MVP.HOT6ix-joukkueeseen. Joukkue sijoittui kuudenneksitoista, eli viimeiselle sijalle. Turnauksen palkintopotti oli kuitenkin kasvanut valtavasti edellisestä, ja olikin tällä kertaa jo noin 18,5 miljoonaa dollaria. Viimeisellekin sijalle sijoittuva joukkue sai silti siis noin 55 000 dollaria.

Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun suomalainen pelaaja matsasi Internationalissa. Yllä mainittu Kalle ”Trixi” Saarinen pelasi Fnatic-joukkueessa kolmannessa ja neljännessä Internationalissa. Tiimi kuitenkin hajosi neljännen Internationalin jälkeen. Se oli kuitenkin ehättänyt saavuttaa kahdeksannen sijan kolmannessa, ja 14. sijan neljännessä Internationalissa.

Ryysyistä rikkauksiin

Viidennen Internationalin voitti pohjoisamerikkalainen Evil Geniuses, joista suurin osa oli pelannut jo ensimmäisestä Internationalista asti, ja elätti itsensä pelaamisella.

Voittajajoukkueesta täytyy mainita kuitenkin yksi menestystarina muiden yli. Tiimi koostui kolmesta pohjoisamerikkalaisesta ja yhdestä kanadalaisesta, joita täydensi pakistanilainen Syed Sumail ”SumaiL” Hassan.

Hassan oli tiimin voittaessa vain 16-vuotias, joten hän on toistaiseksi nuorin Dota 2 -maailmanmestari. Sumail oli liittynyt tiimiin vain kahdeksan kuukautta aiemmin, ja kyseessä oli hänen ensimmäinen Internationalinsa. Sumail myi jopa polkupyöränsä kotonaan Pakistanissa vain pystyäkseen maksamaan lisätunneista pelikahvilassa. Nuori mies oli selvästi omistautunut pelaamiselle, ja se kannatti.

Muihin Evil Geniusesin pelaajiin verrattuna ensimmäisen Internationalin voittaminen vain 16-vuotiaana on todella kunnioitettava saavutus, varsinkin kun muu joukkue on pelannut jo ensimmäisestä International-turnauksesta saakka.

 theinternational6_valve_dota_010

 “Hello, we are Dota missionaries from Finland.”

Tänä vuonna järjestetyssä kuudennessa Internationalissa oli kaksi valopilkkua, joita varmasti suurin osa suomalaisista dotapelaajista seurasi. Ennakkosuosikkijoukkue Liquidissa pelasi kaksi suomalaista pelaajaa, vanha tuttumme Jesse ”JerAx” Vainikka, sekä ennen 4 Anchors + Sea Captainissa pelannut Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen.

Liquid tuli kuudenteen Internationaliin takanaan erinomainen turnausmenestys. Tiimi oli tullut toiseksi kahdessa viimeisimmässä major-turnauksessa, ja voitti myös Moskovassa pidetyn EPICENTER-turnauksen. Joukkue vaikutti lupaavalta, ja heihin kohdistettiinkin suuria odotuksia.

Liquidille turnauksen ensimmäinen päivä alkoi erinomaisesti. Joukkue voitti legendaarisen Natus Vinceren, ja eteni seuraavan päivän otteluihin. Turnauksen toisena päivänä Liquid raivasi taas tieltään yhden entisen International-voittajan, Newbeen. Kolmantena päivänä tuomio kuitenkin tuli. Liquid hävisi Fnatic-joukkueen uudelle kokoonpanolle, ja heidän matkansa turnauksessa päättyi.

MATUMBAMANin Liquid vastaan Fnatic-pelissä tekemiä päätöksiä kritisoitiin hieman, sillä hän osti loitsuimmuniteetin antavan esineen sijaan vahinkoa lisävahinkoa tekevän esineen, mutta ei yhtä henkilöä voi häviöstä syyttää. Molemmat joukkueet pelasivat erinomaisesti ja ottelut olivat tasaisia, ja jännittävää katsottavaa.

Pojat eivät kuitenkaan palanneet Suomeen tyhjin käsin, sillä Liquid päätyi turnauksessa kahdeksannelle sijalle, voittaen noin 100 000 dollaria per pelaaja. JerAx ja MATUMBAMAMAN olivat näyttäneet kyntensä, ja uskon ainakin itse vahvasti, että suomidota palaa vielä.

theinternational6_valve_dota_009

Koko turnauksen voitti kiinalainen Wings-joukkue. Kyseessä oli melko tuntematon, suurimmaksi osaksi nuorista pelaajista koostuva tiimi. Wings vei mukanaan lähes kaksi miljoonaa dollaria pelaajaa kohti, voittaen 44 prosenttia turnauksen palkintorahoista, eli reilut yhdeksän miljoonaa yli kahdenkymmenen miljoonan potista.

Wingsin voitettua kuudennen Internationalin voi turnausten voittajissa huomata kaavan. Ensimmäisen Internationalin voitti Natus Vincere, eli länsimainen joukkue. International 2:n voitti kiinalainen Invictus Gaming, eli itämainen joukkue. Voitot jakaantuvat samalla tavalla vuorotellen idälle ja lännelle, TI3: Alliance, (länsi) TI4: Newbee (itä), TI5: Evil Geniuses (länsi), TI6: Wings Gaming (itä).

Jos yllä oleva kaava jatkaa samaa rataa, kenties saamme nähdä vuonna 2017 suomalaisen International-voittajan. Mutta tiedän varmasti ainakin sen, että itse odotan innolla, mitä suomalaisilla dotanomeilla on vielä tuotavana pöytään, vaikka International-voittoa ei vielä ensi vuonna tulisikaan.

Lisätietoja: http://www.dota2.com/international/overview/

Teksti: Tuomas Grannas
Kuvat: Valve / The International 6