Politiikka pelissä: Liberal Crime Squad

Dwarf Fortressista tunnetun Tarn Adamsin aiempi peli on satiiria, strategiaa ja seikkailua yhdistävä Liberal Crime Squad, joka heittää pelaajan Yhdysvaltojen politiikan kieroutuneisiin syövereihin. Yhdysvaltojen politiikassa puhaltavat uudet, arkkikonservatiiviset tuulet ajavat hyveelliset eliittiliberaalit nurkkaan. Uusi valta ei kaihda keinoja yrittäessään saada lapset tehtaaseen, naiset keittiöön ja yksityisyyttä loukkaavan valvontakoneiston ylläpitämään luomaansa luokkayhteiskuntaa.

Kansalaisjärjestö Liberal Crime Squad tuo toivoa hirmuvaltaa vastaan. Pelaaja aloittaa taistelunsa järjestön perustajajäsenen puikoissa. Liberaalin sankarin surullisen taustatarinan voi valita itse tai heittää nopalla. Vaihtoehtoja riittää paatuneesta väkivaltarikollisesta syrjäytyneeseen opiskelijaan. Perustajahahmon tovereiksi voi rekrytoida oman maun mukaan seuraajia niin vastaantulevista liberaaleista kuin perusteellisesti aivopestyistä konservatiiveistakin.

Tavoitteena on vaikuttaa kansan mielipiteeseen ja sitä kautta vaalituloksiin ja lainsäädäntöön. Erilaisilla hahmoilla on paljon tapoja vaikuttaa valtion poliittiseen ilmapiiriin liberaalien suosion kasvattamiseksi. Kevyt kansalaistottelemattomuus on helppo tapa, joka ei vaadi erikoistaitoja. Seinämaalauksella, oman sanomalehden julkaisulla ja hakkeroinnilla saa paljon enemmän aikaan. Myös konservatiivien joukkoon solutetut agentit voivat olla suureksi hyödyksi liberalismin levittämiselle.

Todelliset toimintasankarit voi lähettää aiheuttamaan harmia konservatiivien tukikohtiin. Erilaiset valeasut ja mustat hiippailuvaatteet helpottavat konservatiivien ohittamista. Pelaaja voi myös varustaa joukkionsa rynnäkkökiväärein ja luotiliivein suorempaa lähestymistapaa varten. Pelkän väkivallan lisäksi löytyy erikoismahdollisuuksia, kuten koe-eläinten vapauttaminen kosmetiikkalaboratoriolla tai lähetyksen kaappaaminen TV-asemalla. Hiivintä- ja taistelutila muistuttaa vanhoja luolastoseikkailuja, ja onkin Oubliette-pelin inspiroima. Jos tuliaseet tuntuvat liian moderneilta, voi liberaalit aseistaa myös kirveellä, puukolla, nuijalla tai katanalla.

Täysin mutkatonta poliittinen vaikuttaminen ei tietenkään ole. Kierot konservatiivit ovat kaikkialla, valmiina iskemään kapuloita rattaisiin. Poliittinen väkivalta ja vandalismi kiinnostavat poliisia ja armeijaa, jotka yrittävät napata pelaajan tuomiolle. Arkaluontoisia salaisuuksia liikaa penkovat liberaalit voivat saada suuryritysten ja tiedustelupalveluiden vihat niskaansa ja päätyä surmatuiksi hämärissä oloissa. Kaikista viheliäisin uhka on kuitenkin konservatiivien oma kansalaisjärjestö, Conservative Crime Squad, joka ilmestyy pelin edetessä kuvioihin estämään liberalismin voiton.

Koska kyseessä on poliittinen seikkailu, lainsäädäntö on suuressa roolissa. Eri lakeja on runsaasti, ja niiden tilanne muuttuu jatkuvasti kongressin, kansanäänestysten ja Korkeimman oikeuden päätösten mukaan. Pelaajan on painostettava kansaa pitkäjänteisesti, jotta kaikki päätöksenteon asteet kongressiedustajasta presidenttiin saavat riittävän liberaalin edustuksen.

Lakien sisältö vaikuttaa monella osa-alueella suoraan pelin toimintaan. Esimerkiksi marihuanaleivoksia myymällä saa enemmän rahaa, mutta kiinni jäädessä pidemmän tuomion, jos huumelainsäädäntö on arkkikonservatiivinen. Vahtikoiran ampumista pidetään ampuma-aserikoksen lisäksi murhana, jos eläinoikeuslait ovat eliittiliberaaleja.

Erityisen tarkkana kannattaa olla kuolemantuomion ja poliisien toiminnan sääntelyn suhteen. Jos molemmat pääsevät kyllin konservatiivisiksi, osa muutenkin vaarallisista poliiseista korvataan rikolliset välittömästi lopettavilla teloituspartioilla. Esimerkkinä pelin karusta huumorista toimii myös sananvapauslain muuttuminen, joka vaikuttaa voimasanojen määrään ja rajuuteen lähes kaikkialla pelissä.

Adamsin siirryttyä Dwarf Fortressin pariin on Liberal Crime Squadin kehitys jatkunut avoimen lisenssin turvaamana vapaaehtoisvoimin. Peli on laajennut kiitettävästi, ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, mikäli vallankumouksen järjestäminen satiirin värittämässä Amerikassa kiehtoo. Kuolema konservatiiveille!

Lisätietoja: http://lcs.wikidot.com

Teksti ja kuvat: Kalle Viiri