Oliver Freyn taiteella luotiin mielikuvia videopeleistä ja pelaamisesta – nyt kirjana

Artikkeli on julkaistu osin uudelleen Skrollin numerossa 2022.3.

Brittiläinen taiteilija Oliver Frey on ollut monessa mukana. Hän on tehnyt roppakaupalla homotaidetta, piirtänyt sarjakuvia, luonut animaatioelokuvia ja vaikka mitä. Parhaimmin Frey kuitenkin muistetaan – ainakin pelaajakansan keskuudessa – huikeasta pelitaiteesta.

Frey oli ytimellinen osa 1980-luvun alussa perustettua Newsfield-kustannusyhtiötä, joka tuotti tiedonnälkäisen pelaajakansan käsiin monia hypersuosittuja pelilehtiä. Crash, Zzap! 64, Amtix! ja The Games Machine jäivät vahvasti pelaajien mieliin, ja Newsfield kokeili myös elokuva- ja viihdelehtien julkaisua.

Oliver Frey

Kustannusyhtiön laajan lehtikirjon ansiosta Freyn kansikuvataiteelle ja visioille olikin jatkuva, suorastaan loppumaton tarve ja nälkä. Ei vähiten siksi, että herran värikäs ja omaperäinen tyyli pääsi upeasti oikeuksiinsa lehtien kansissa ja julisteissa. Kuvat olivat myös mieleenpainuvia ja usein hyvinkin vauhdikkaita, minkä sinänsä ymmärtää, olihan niiden tarkoitus siepata ohikulkijan katse kaupan lehtihyllyssä ja saada tämä käyttämään puntansa, markkansa, franginsa suun muut valuuttansa juuri tähän.

Osta minut, jokainen kansi huusi – ja usein myös onnistui.

Freyn taiteen selvä kaupallinen sävy näkyy myös siinä, että aiheet liittyvät tiukasti kunkin lehden sisältöön. Jos lehden ykkösarvostelussa on rajut pisteet saanut räiskintäpeli, niin se näkyy myös kannessa. Tähän tapaan:

Oliver Frey

Moni Freyn kansitaideteos uskalsi silti olla myös rauhallisempi, jopa staattisempi. Aina ei tarvinnut revitellä täysillä, vaan myös yksinkertaisella asemoinnilla ja ikitunnistettavilla hahmoilla voitiin luoda kuva, joka paloi verkkokalvoille.

Oliver Frey

Herran taidetta voidaan pitää jopa ikonisena osana etenkin 1980-luvulla kasvaneen pelinuorison elämää. Suomalaisia pelilehtiä ei tuohon aikaan ollut, ja arvostelujakin julkaistiin 80-luvulla vain muutamassa lehdessä. Brittilehtien uutiset ja arvostelut ahmittiinkin nälkäisinä, ja vaikka Freyn nimi ei vielä tässä vaiheessa meilläpäin paljoa merkinnytkään, niin herran taiteellinen tyyli tuli kyllä tutuksi. Kaikkein kovimpia Freyn taiteita tosin tuskin nähtiin meillä, sillä esimerkiksi lyhytikäiseksi jääneen Fear-kauhulehden yksi numero vedettiin takaisin kauppojen hyllyiltä liian verisen kansikuvan takia. Hupsistalullaa.

Oliver Frey

Freyn muinainen pelitaide nousi valokeilaan uuden The Fantasy Art of Oliver Frey -kirjan myötä. 248 sivuinen laajennettu Extended Edition -teos sisältää massiivisen annoksen Freyn taidetta eri aikakausilta kattavien historiikkien ja haastattelujen kera. Kovakantinen teos maksaa kohtuulliset 29,99 euroa ja sen voi tilata brittiläisestä Funstockretro-verkkokaupasta.

Lisätietoja: The Fantasy Art of Oliver Frey Book (Extended Edition)

Teksti: Jukka O. Kauppinen
Kuvat: Oliver Frey / Funstockretro

Oliver Frey